Anadolu Eğitim Kültür ve Bilim vakfında verilen konferans alışılmış konferanslardan değildi. Gazetemizdeki yazılarından tanıdığınız Mustafa Özkan’ın başkanlığını yaptığı Anadolu vakfında Muharrem ayındaki yapılanlarla ilgili bir konferans verildi.
Araştırmacı yazar Osman Karataş tarafından verilen konferansta Aşure orucu ve aşure yemeği bize anlatılanlardan daha değişik bir şekilde izah edildi. Konuşmanın bütün delilleri Diyanetin Ansiklopedisinden, Diyanet ilmihalinden aktarıldı. Hele aşure orucunun Ramazan orucundan önce tutulduğu, keza Aşure yemeğinin de Hz. Nuh’tan başlayıp sıralanmasının sağlam bir dayanağının bulunmadığını söylemesi şaşkınlık yarattı.
Bu yemeğin Emeviler’in Hz. Hüseyini şehit ettikten sonra “Düşmanımızdan kurtulduk” Diye yaptıkları tatlının adı olması ayrı bir izah şekliydi. İşin en önemli yönü bunların Diyanetin kaynaklarında ve diğer sağlam kaynaklardan verilmesiydi. Konuşmayı izleyiciler sonuna kadar can kulağıyla dikkatle dinlediler. Haber merkezi