YAZ MEYVELERİ SONBAHARDA DA MEYVE VERDİ

AĞAÇLAR MEVSİMLERİ ŞAŞIRDIKasım ayında erik ve portakal ağacı çiçek açtı, dut ve incir ağacı meyve verdi

Kadirli’de, hava sıcaklığının mevsim normalleri üzerinde seyretmesi nedeniyle kasım ayında erik ve portakal ağacı çiçek açtı, dut ve incir ağaçları ikinci kez meyve verdi.

Anberinarkı köyünde yaşayan Mehmet Durmuşcan (55), bahçesine 10 yıl önce ektiği erik ağacının çiçek açtığını ve yaz meyvesi olan dut ve inci ağacının ise ilk kez kasım ayında meyve verdiğini gördüğünü söyledi.

Bu güne kadar ağaçlarının mevsimsiz çiçek açtığını ve meyve verdiğini görmediğini ifade eden Durmuşcan, ”Sonbahar’ın kasım ayında bizim yaz meyveleri çiçek açarak meyve vermeye başladı. Görünce çok şaşırdım. Yazın meyvelerini yedik bitirdik. Kışa girerken tekrar yemeye başladık. Erik ağacımız çiçek açtı. İncir ve dut ağacımız tekrar meyve verdi. Anlayamadık bu durumu. Hava şartlarına bağlı olarak nasıl böyle bir olay yaşandı bilemedik. Ağaçlar resmen şaşırdı” dedi.

Cengiz Topel Mahallesi’nde yaşayan Ali Göçer ise bahçesindeki portakal ağacının kış ayına bir aydan az günler kala meyve vermesinin yanında çiçek açmasına çok şaşırdığını belirtti.

 

-AĞAÇLAR, YALANCI BAHAR YAŞAMAKTADIR

 

İlçe Tarım Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi Murat Kuru, bölgede havaların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle bazı meyve ağaçlarında meyve oluşumu yaşandığını söyledi.

Sıcak havalara aldanan ağaçların bu mevsimde çiçek açıp meyve verdiğine dikkati çeken Kuru, “sıcaklığın belli bir seviyenin üzerinde olmasından dolayı bitki gelişim düzenleyici hormonların yapısında değişiklik oluşması gözlenmektedir. Bir nevi ağaçlar kendilerini ilkbahar ayında hissetmektedir. Yani ağaçlar, yalancı bahar yaşamaktadır.” diye konuştu.

                                                              Menderes Özat