Türk İslam Dünyası Şehit ve Gazi Aileleri Konya’da Buluştu

Konya’da Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği tarafından Türk İslam Dünyası Şehit ve Gazi Aileleri Buluşması etkinliği düzenlendi. İçişleri Bakanı Süleyman Soyluda programa telefonla bağlanarak katıldı.

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği tarafından düzenlenen program Selçuklu Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Programa İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, telefonla bağlandı. Bakan Süleyman Soylu, “Biz başkalarının topraklarına gözümüzü diktiğimiz için değil, tam tersi herkesin kendi coğrafyasında huzur içinde yaşamasını temin etmek için bir gayretin içerisindeyiz. Haksızlığa, zulme, kötü davranışlara sırtını dönmeyen bir ülkeyiz. Allah sizden razı olsun. Yanınızda olmak, sizin yanınızda bulunmaktan şereflenmek isterdik ama Cenabı Allah bu akşam nasip etmedi. İnşallah en kısa sürede birlikte olmak nasip olur” dedi. Bakan Soylu, tüm şehit aileleri ve gazilerin 24 saat emrinde olduklarını söyledi.

Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Genel Başkanı Mustafa Işık, günün anlam ve önemine dair konuşmasına programa katılan protokol ve katılımcıları selamlayarak başladı. Genel Başkan Işık, “Altaylardan Tuna’ya yalın kılıç at koşturan, gemileri karada yürüten, Adriyatik’ten Çin Denizi’ne üç kıtada destan yazan, çağ açıp, çağ kapatan, Çanakkale’yi Geçilmez kılan, adalet ve kahramanlık timsali asil bir milletin yılmaz bekçileri olarak, asırlar önce gücümüzü, azmimizi ve kararlılığımızı gösterdiğimiz yedi düvele karşı, bugünde birliğimizi, dirliğimizi, sarsılmaz irademizi bir kez daha teyit etmek, sevinç ve heyecanımızı yaşamak, Türk Milletinin Kahramanlarını bir araya getirerek Türk’ün gücünü, Dünyaya haykırmak için toplanmış bulunmaktayız.

İlk adımı da Anadolu’nun kadim şehri, medeniyetler beşiği, Selçuklu’nun başkenti Konya ‘da atıyoruz. Konya’nın coğrafi konumu sebebiyle şanlı tarihimizdeki önemi büyüktür. Osmanlı İmparatorluğu döneminde ordunun hazırlık yeri, Kurtuluş Savaşı’nda ise ordunun lojistik merkezi olarak kullanılmıştır. Konya’da yaşayan, büyük hak aşığı, tüm insanları sevgi ve hoşgörü ile kucaklayan Mevlana; ilimizin, barış ve kardeşliğin sembolü olmuştur.

Tarih boyunca hür ve bağımsız yaşamış, esareti hiçbir şekilde kabul etmeyerek ‘Ya muzaffer olur, Ya şehit olarak cennete giderim’ diyen Türk milleti, bu inanç ve kararlılıkla asırlardır bu topraklarda hüküm sürmüş ve hem kendi milletinin özgürlüğü ve bağımsızlığı, hem de mazlum milletlere yardım ederek, hak, adalet ve hoşgörü götürmüştür.

Gittiği her beldeye hanlar, hamamlar, medreseler yapmış, halkın inanç ve değerlerine dokunmayarak asil bir millet olduğunu her daim göstermiştir. Biz Türkler vatan toprağını kutsal sayar, bu uğurda can verir, can alırız.

Büyük Türk Komutanı Mete Han’ın dediği gibi ‘Benden eğerimi, atımı, çadırımı isteyin vereyim, ama bir avuç toprağımı benden isterseniz canımı almak zorundasınız’ diyerek, toprağın bizler için ne kadar kutsal olduğuna işaret eder.Ey Türk Milletim işitin; üstte mavi gök çökmedikçe, altta yağız yer delinmedikçe senin ilini ve töreni kim bozabilir. Su gibi akıttığın kanına, dağlar gibi yığdığın kemiklerine layık ol diyen GÖKTÜRK hükümdarı Bilge KAĞAN; birliğimizin, töremizin sağlamlığına ve emanetlerin kutsallığına işaret eder.Türk’ün özgürlüğü için öleceğiz. Öyle güzel öleceğiz ki!ölümün bile ölesi gelecek diyen TÜL TİĞİN, Ya istiklal Ya ölüm diyen Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK, vatan ve özgürlük için şehadeti işaret eder.

Bunun içindir ki; TÜRK anası ‘Hadi yavrum hadi git, Ya gazi ol, Ya şehit’ diyerek evladının ellerine kınalar yakar ve askere gönderir ve ‘Düşmana saldırmazsan sütümü helal etmem’ der.Denildi mi bir yerin adına Türk Beldesi, gözüm Ayyıldız arar, kulağım ezan sesi. İşte bu değer uğruna Türk İslam tarihimizde Şehitlik ve Gazilik onuru, Türklerin İslamiyet’i kabulü ile İslam’ın gaza inancı ve Türklerin Alplik ruhu, cihat yolunda birleşerek kaynaşmıştır. Nitekim bundan sonra cihat eden Müslüman Türklere; Alp yada Gazi, canlarını kaybedenlere peygamber efendimizin cennetle müjdesi şahitlik manasına gelen Şehit denmiştir.

Türk Milleti, ‘ölürsem Şehit, kalırsam Gazi’ inancı ile tarihte büyük zaferler kazanmış, kazanılan zaferlerle gazilik unvan olarak devlet büyüklerine ve yüce meclise verilmiştir.Ertuğrul Gazi, Osman Gazi, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve Gazi TBMM gibi. Yedi düvel bilir ki; ‘Her Türk Asker Doğar’ Onun için bu millet Gazi bir millettir. Tarihe baktığımızda bütün kaynaklar Türk’ün cesaretini ve kahramanlığını anlatır.Tanrı dağı eteklerinde Alp olan bu millet, İslam’la şereflenmiş, âleme nizam vermek için tüm mazlum milletlere yardım ederek bu kutlu uğurda ya şehadet şerbetini kanarak içmiş ya da gazi olmuştur” diye konuştu.

Mustafa IŞIK bu programda kendilerine destek veren başta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Konya Valisi Vahdettin Özkan, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı olmak üzere tüm Şube Başkanlarına ve üyelerine, programa emeği geçen Konya Şube Başkanı ile üyelerine, Genel Başkanlık yönetim kurulu üyelerine teşekkür etti.

Programa Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Osmaniye Şube Başkanı Durmuş Öksüz de katıldı. Başkan Öksüz, Genel Başkan Işık’a Osmaniye’nin meşhur Karatepe Kilimini hediye etti.

Konya’da Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği’nce düzenlenen Türk İslam Dünyası Şehit ve Gazi Aileleri Buluşması programı, verilen yemeğin ardından son buldu.

Ali Celal KAYMAK