Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Uyarı!

ZEHİRLE AVLANMAK YASAKT.C. Tarım ve Orman Bakanlığı VII. Bölge Müdürlüğü-Osmaniye Şube Müdürlüğü tarafından zehirle avlanma konusunda uyarı yapıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı 7. Bölge Müdürlüğü Osmaniye İl Şube Müdürlüğü’nün Zehirle Avlanma ile ilgili açıklaması şöyle; 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu kapsamında yaban hayvanı türlerinin ve yaşam alanlarının korunması görevi Bakanlığımız uhdesi altındadır. Bu yasal sorumluluk çerçevesinde, türlerin habitatı ile birlikte korunması için tedbirler alınmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı VII. Bölge Müdürlüğüne bağlı Osmaniye il Şube Müdürlüğümüz görevleri arasında bulunan av ve yaban hayatı koruma – kontrol çalışmaları esnasında, gelen telefon ihbarları ve vatandaşların şahsi şikâyetleri üzerine; çiftçilerimizin, ürünlerine zarar veren yaban hayvanlarını zehirleyerek öldürdükleri bilgilerine ulaşılmıştır.

4915 Kara Avcılığı Kanunu (KAK) / 4. maddesi 4. fıkrası “Av ve yaban hayvanlarının beslenmesine, barınmasına, üremesine ve korunmasına imkân veren doğal yaşama ortamları zehirlenemez, sulak alanlar kirletilemez, kurutulamaz ve bunların doğal yapıları değiştirilemez.”

4915 KAK /6 madde/2. fıkrası “Zehirle avlanmak yasaktır…”

4915 KAK/21 madde/ 2. fıkrası “4. üncü maddenin dördüncü fıkrası gereğince av ve yaban hayvanlarının beslendikleri ve barındıkları ortamı zehirleyenler, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ayrıca, faillerin avcılık belgesi iptal edilir ve kendilerine bir daha belge verilmez”

4915 KAK /21 madde/7. fıkrası “Avlanmak suretiyle, bir canlı türünün yok olması tehlikesine ya da ekolojik dengenin bozulması tehlikesine neden olunması halinde, failler hakkında iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.” Hükmü yer almaktadır.

4915 Sayılı Kara avcılığı Kanunu 20. Maddesi; “Avcılığın kontrolü, av hayvanlarının korunması, av yasaklarının takibi ve bu Kanunun 19 uncu maddesi kapsamında üretim yapan yerlerin denetimi Bakanlık ve Orman Genel Müdürlüğünce yapılır. 4/7/1934 tarihli ve 2559 sayılı Polis Vazife ve Salâhiyet Kanunu ile 10/3/1983 tarihli ve 2803 sayılı Jandarma Teşkilât, Görev ve Yetkileri Kanunu hükümleri saklıdır.

Genel kolluk ile, av yasaklarının takibi ile görevli olan av koruma memurları ve saha bekçileri, bu Kanunda belirtilen yasaklara aykırı hareket edenleri avlanmadan men etmeye, haklarında tutanak düzenlemeye; yasaklanan fiillerin konusunu oluşturan veya bu fiillerin işlenmesi suretiyle elde edilen canlı veya cansız hayvanlar ve bunların türevleri ile avlanmada kullanması veya avlaklarda, pazaryeri ve ticarethanelerde bulundurulması yasak olan eşya ve vasıtalara el koymaya ve bu amaçla yakalamaya görevli ve yetkilidir. Av yasağına aykırı hareket edenler, olay yerinde gerekli tutanaklar düzenlendikten sonra derhal serbest bırakılır. Hüviyeti tespit edilemeyenler vakit geçirilmeksizin hüviyeti tespit edilebilecek en yakın köyün muhtar veya ihtiyar heyetine ve bunlarla da tespiti mümkün olmazsa en yakın zabıta merkezine götürülür ve Kabahatler Kanununun 40’ıncı maddesine göre işlem yapılır. Görevli memurların bulunmadığı yerlerde, kır ve köy bekçileri ile köy muhtarları da aynı yetkiyi haizdir.” Hükümlerine haizdir.

4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanunu; kır ve köy bekçisi ile muhtarlarını da av yaban hayatı koruma kontrol işlerinde yetkili kılmış ve görevlendirmiştir. Türk Ceza Kanunu Madde 279- (1) Kamu adına soruşturma ve kovuşturmayı gerektiren bir suçun işlendiğini göreviyle bağlantılı olarak öğrenip de yetkili makamlara bildirimde bulunmayı ihmal eden veya bu hususta gecikme gösteren kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) Suçun, adlî kolluk görevini yapan kişi tarafından işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkraya göre verilecek ceza yarı oranında artırılır” Hükmü yer almaktadır.

Zehirle avlanmak; kabahat olmayıp, cezai müeyyide uygulanması gereken bir durumdur. Vatandaşlarımız, bu nedenle zehirle avlanmak yerine aşağıdaki açıklamalara göre hareket etmeleri gerekmektedir.

Çiftçilerimiz ürünlerine zarar veren yaban hayvanlarından korunmak için:

1-) Kendi adına kayıtlı tarla tapusu veya kiralama sözleşmesi iki fotoğraf ve tüfek ruhsatı ile beraber Şube müdürlüğümüze müracaat ederek “Korunma Amaçlı Av Tüfeği Taşıma Belgesi” alabilirler.

2-) Avcı Dernekleri ile görüşülerek bölgede ürünlere zarar veren yaban hayvanlarının kanunlar çerçevesinde avlanması sağlanabilir.

3-) İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne müracaat edilerek mücadele amaçlı sürek avı düzenlenebilir.

Ülkemiz, dünya üzerindeki coğrafi konumu yanında av ve yaban hayatı açısından da zengin bir biyolojik çeşitliliğe sahiptir. Bu durum doğal kaynakların korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için korumanın ne kadar önemli olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Biyolojik çeşitliliğin en önemli unsurlarından biri olan av ve yaban hayatının sürdürülebilirliğinin sağlanması için yöre halkının da koruma faaliyetlerine aktif bir şekilde katılmaları büyük önem arz etmektedir. Bu da ancak av ve yaban hayatı konusunda yöre halkının bilgi sahibi olması ile mümkündür.

Vatandaşlarımızdan, av ve yaban hayatının korunması, geliştirilmesi ve sürdürülebilir yönetimi ve doğal hayatın hassas dengesi konusunda duyarlı olmasını bekliyor, zehirle avlanmalar yerine yukarıda açıkladığımız yöntemlere başvurmaları, yaban hayvanlarına sahip çıkan, duyarlı davranan ve usulsüz davrananları şube müdürlüğümüze bildiren vatandaşlarımıza da bu davranışlarından dolayı teşekkür ediyoruz.

Ali Celal KAYMAK