SİBERAY programı çerçevesinde Lise Öğrencilerine eğitim programı düzenlendi

Osmaniye İl Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü uzmanları tarafından öğrencilere ‘güvenli ve bilinçli internet kullanımı, siber zorbalık ile teknoloji bağımlılığı’ eğitimi verildi.

Siber suçların gerçekleşmeden engellenmesi, maddi manevi zararların en aza indirgenmesi, farkındalık ve bilinçlendirme faaliyetleri yapılması amacıyla oluşturulan SİBERAY programı çerçevesinde; Ahmet Cevdet Paşa Anadolu Lisesi’nde eğitim programı düzenlendi. Uzman personeller, öğrenci ve öğretmenlere “Güvenli ve Bilinçli İnternet Kullanımı, Siber Zorbalık ile Teknoloji Bağımlılığı” konularında sunum yaparak ayrıntılı bilgiler verdi.
Konuyla ilgili basımı yapılan afişlerin, yurdun farklı noktalarına asıldığı, hazırlanan el broşürleri dağıtılarak bilgilendirme faaliyetleri düzenlendiği aktarıldı. İl Emniyet Müdürlüğünce SİBERAY Programı çerçevesinde tanıtım ve bilgilendirme çalışmalarının devam edeceği vurgulandı.

https://btokiilkokulu.meb.k12.tr/de yayınlanan yazıda bu konuda şu bilgiler verildi:

TEKNOLOJİ BAĞIMLILIĞI VE SİBER ZORBALIK

Teknoloji hayatımızın her alanında yer almaktadır. Telefon, tablet, bilgisayar gibi teknolojik aletler hayatımızın vazgeçilmezleri arasındadır. Boş zamanlarımızı değerlendirmek, bilgi dağarcığımızı genişletmek için kullanmanın dışında okullarda eğitim aracı, çeşitli mesleklerin kullanım aracı, çalışma hayatının hemen hemen her yerinde teknolojik aletlerle iç içeyiz.

Bir şeyin bağımlılık sayılabilmesi için bir kişinin, o nesneden uzaklaşamaması ve onunla vakit geçirirken zaman konusunda bilinçli olmaması gerekir. Günümüz çocukları da maalesef bu durumun bir yansıması olarak gözlemlenmektedir. Çocuklar; günde 4-5 saat telefon ve bilgisayar karşısında vakit geçirmektedir. Sosyal ilişkiler artık sosyal medyadan ilerlemektedir.

Çocuklar okulda ya da buluşmalarda iletişim kurmak yerine sosyal medyadan yorum yapma, beğenme, takip etme adımlarıyla sanal iletişimi seçmektedir. Günlük yaşantıda, iletişim kurma; yerini ortak buluşmalarda aynı masa etrafında toplanan ve telefonla oynayan insanlara bırakmıştır.

Sanal oyunların içerisinde kendisini bulan ve savaş, dövüş, silah oyunlarıyla başarı kavramını eşleştiren çocuklar, aileleri tarafından kontrol edilebilir ve zaman yönetimi kazandırılabilirse daha güzel zamanlar geçirecektir. Ebeveyn olarak, çocukların teknolojiyle geçirdikleri zamanı ve amaçları kontrol altında tutulmalıdır.

Eğitim, araştırma, ödev, bilgi, öğrenme amacı dışında kullanılan teknolojinin zararları olabilmektedir. Oynadıkları oyunlarda, saatler harcamaları yüzünden; saldırganlık, cinselliğe aşırı ilgi duyma, zaman yönetimini kaybetme, otokontrolde zayıflık gibi durumlar yaşanabilir.

 Çocukların teknolojiye yönelmelerinde etkili olan noktalardan bahsedecek olursak; aile yaşantıları sonucunda ihmal edilen, sürekli yıkıcı bir şekilde eleştirilen, kıyaslanan, engellenen ve yeterince ilgi ve sevgi gösterilmeyen çocuklar bu arayışı farklı alanlara taşırlar.

Günümüzde en çok yönelime sahip alanlardan birisi hiç kuşkusuz teknolojik aletlerdir. Çocuk evde, ailede göremediği ilgi, sevgi, takdir edilme duygusunu bilgisayarda oyun oynayarak ve sanal arkadaşlıklar kurarak giderme ihtiyacı içine girecektir. Bu sayede çocuk sorunlardan uzaklaştığını düşünecektir. Bu yaklaşımlar sonucunda çocuklarımız saatlerce, telefon ve bilgisayar karşısında vakit geçirebilir.

Bunu önlemek için sevgi, saygı, değer her zaman çocuğa hissettirilmelidir. Teknolojiyle geçirdiği vaktin de sınırlandırılması önleyici adımlardan olabilir.

Siber Zorbalık Nedir?

Siber zorbalık; bir kişiyi incitmek, örselemek için yapılan agresif ve bilinçli bir şekilde mesaj gönderme ya da  izinsiz bir şekilde fotoğraf, video paylaşmaktır. Bir kişi adına sahte hesap açmak, web sayfası oluşturmak, telefon numarasını bir sitede paylaşmak da siber zorbalık kavramının içerisinde yer almaktadır.

Çocukların gerçek dünyalarına dâhil olduğunuz gibi sanal dünyalarına da dâhil olarak yanınızda hissettirebilirsiniz. Çocuklar her ne kadar ebeveynleriyle her şeyi paylaşsalar da bazen korku ve tehdit yüzünden çekingenlik yaşayabilirler.  Siber zorbalığa maruz kalan çocuk, bunu ebeveynine anlatmak istemez, kaçınır. Sizinle paylaşmadığı takdirde aşağıdaki belirtilerden yola çıkarak ipuçları yakalayabilirsiniz.

Çocuğunuzun siber zorbalığa maruz kaldığını nasıl anlarsınız?

·         Aile bireylerinden, arkadaşlarından uzaklaşırsa,

·         Telefon ya da tabletle geçirdiği vakit sonrası üzülür, ağlarsa,

·         Okul notlarının düşerse ve evde öfkeli davranışlar gösterirse,

·         Ruh hali, iştah ve uykularında değişiklik yaşanırsa,

·         Anlık ileti, mesaj geldiğinde ürkek ya da panik davranırsa,

çocuğunuz siber zorbalığa maruz kalmış olabilir.

Kaynak: https://btokiilkokulu.meb.k12.tr/

Ali Celal KAYMAK