OSMANİYE’DE SUSAM HASADI BAŞLADI

osmaniye susam hasadıÇukurova’nın önemli tarım merkezlerinden Osmaniye ve ilçelerinde, engebeli ve kıraç arazilerde ekimi yapılan susam, geleneksel yöntemlerle hasat edilip sofralardaki yerini alıyor.

Simidin vazgeçilmezi, tahinin ham maddesi olan ve gıdadan kozmetiğe kadar geniş bir kullanım alanı bulunan susam, Kadirli ve Sumbas ilçelerinde buğday hasadının ardından ikinci ürün olarak yetiştiriliyor.

Dünyada asırlardır tarımı yapılan en eski yağ bitkilerinden susam, çorak ve küçük araziye sahip çiftçilerin yoğun emeğinin ardından tüketime sunuluyor.

Tarlalarda 3 ayda olgunlaştıktan sonra imece usulüyle toplanarak kümeler halinde kurutulmaya bırakılan susam, 3 hafta süreyle güneşte bekletildikten sonra sopalarla vurularak bitkisinden ayıklanıyor. Daha sonra ayıklanan susam taneleri, elenip savrulmasıyla yabancı maddelerden temizleniyor.

Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, yörede “küncü” adı verilen susamın tarihi geçmişi olan önemli bir tarım ürünü olduğunu söyledi.

Kadirli ve Sumbas ilçelerinde 10 bin dekar ekimi yapılan susamın hasadına başlandığını ve fiyat olarak üreticiyi memnun ettiğini belirten İspir, şöyle konuştu:

“Mısır ve yerfıstığının ardından ekimi yapılan susam, makine ile tarım yapılması zor olan kırsal köylerde çiftçilerin ekmek kapısı olmaktadır.

Kırsal köylerde engebeli ve kıraç tarım arazilerine ekilen susamın hasadı makineyle yapılamadığı için yoğun emek verilerek imece usulüyle toplanıyor. Bu yıl hasadına başlanan üründen ortalama 40 ile 60 kilogram arasında verim bekliyoruz. Fiyatı da iyi. Yaklaşık 30 köyde ekimi yapılmaktadır. çiftçilerimize hayırlı bol kazançlar diliyoruz.”

Kadirli İlçe Tarım ve Orman Müdürü Fatin Rüştü Özeser de masrafının azlığı, çorak ve küçük arazilerde rahatlıkla yetişmesi nedeniyle susam ekim alanının arttığını söyledi.

Kızyusuflu köyünde susam üretimi yapan Bedriye Tarımcı da imece usulüyle hasadı yapılan susamın zahmetli yolculuğunun ardından sofralardaki yerini aldığını anlattı.

Susamın zahmetli hasadına rağmen masrafsız ürün olduğunu ifade eden, Tarımcı, “Kıraç tarlalarımıza ekimini yaptığımız susam, 3 ayda hasada hazır hale geliyor. İmece usulü sabah veya akşam üzeri serinlikte tek tek topraktan çıkarıyor, kümeler haline getirdikten sonra ortalama 20 gün güneşte kurumasını bekliyoruz. Küçük çubuklarla çırparak dalından ayrılmasını sağlıyoruz. Tahin ve helvanın yapımında kullanılan susam, börek, çörek, pasta, tatlı gibi yiyeceklere lezzet katıyor. Bereketli topraklarımızdan çıkan bu güzel lezzeti afiyetle yiyoruz.” diye konuştu.

SUSAMIN FAYDALARI

İnsan sağlığı açısından büyük önem taşıyan susamın faydalar nelerdir? Susamın faydaları saymakla bitmiyor. Halk arasında da oldukça merak konusu olan susam hakkında bilinmesi gerekenler şu şekilde…

Susam neye iyi gelir? Genellikle mutfaklardan eksik olmayan susamın insan sağlığına faydası öğrenildikten sonra, daha çok tüketilmeye başlandı. İşte susam faydaları…

SUSAMIN BİRBİRİNDEN ÖNEMLİ FAYDALARI 1- Bir antioksidan kaynağı olarak bilinen susam içindeki demir ve vitaminlerle kansızlığa çok iyi gelir.. 2- Bağışıklık sistemine güç verir ve bağırsak kanserine yakalanma riskini düşürür.

3- İçinde barındırdığı E vitamini ile kalbe iyi gelir ve yağında yüksek derecede bulunan lesitin ile beyin ve sinir hücrelerine fayda saplar. 4- Tansiyon ve kolesterolün düşmesinde etkilidir. 5- Susam yağı eklem ağrılarını azaltır ve romatizma ağrılarına çok iyi gelir. 6- Bunların yanı sıra susam cildin yaşlanmasını engellerken tırnak sağlığı için de epey faydalıdır. Ayrıca yağı ile saçlara canlılaştırır ve parlaklaştırır.

 Menderes ÖZAT