OSMANİYE İL HALK SAĞLIKI MÜDÜRLÜĞÜ’NDEN YERİNDE ÖNEMLİ KONULARDA BİLGİ SUNUMU  

 

 

1Osmaniye Halk Sağlığı Müdürlüğü, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şubesi ekipleri, vatandaşları ziyaret ederek onları Hipertansiyon,Gebe Bilgilendirme,Misafir Anne,Anne Sütü, Obezite,Sağlıklı Beslenme,Çocuk İhmal ve İstismarı,Madde Bağımlılığı ve Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet konularında bilgilendirdi.

Osmaniye’de  ilçe merkezlerinde vatandaşlarımıza Hipertansiyon,Gebe Bilgilendirme,Misafir Anne,Anne Sütü, Obezite,Sağlıklı Beslenme,Çocuk İhmal ve İstismarı,Madde Bağımlılığı ve Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet konularında bilgilendirme yapılarak broşür dağıtıldı.

Osmaniye Halk Sağlığı Müdürlüğü, Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şubesi koordinasyonunda 19-23 Haziran 2017 tarihleri arasında ilçe merkezlerinde vatandaşlarımıza Hipertansiyon,Gebe Bilgilendirme,Misafir Anne,Anne Sütü, Obezite,Sağlıklı Beslenme,Çocuk İhmal ve İstismarı,Madde Bağımlılığı ve Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet konularında bilgilendirme yapılarak broşür dağıtıldı.

AİLE İÇİ ŞİDDETİ ORTADAN KALDIRMAK YA DA EN AZ SEVİYEYE İNDİRMEK İÇİN NELER YAPILMALIDIR

Dr. Ahmet Emin SEYHAN,bu konuda şunları söylüyor:

Peki, “aile içi şiddeti ortadan kaldırmak ya da en az seviyeye indirmek için neler yapılmalıdır?” diye sorulacak olursa şunları söylemek mümkündür.

  1. Gerekli hukuki ve yasal düzenlemeler bir an önce yapılmalı ve suçluların en etkin şekilde cezalandırılmaları sağlanmalıdır.
  2. TV dizileri mutlaka uzman psikolog, pedagog ve ilahiyatçılardan oluşan bir ekip tarafından denetimden geçirilmelive ailenin ahlakını ve ruh sağlığını bozan ve toplumsal değerleri dinamitleyen konular senaryolardan ayıklanmalıdır.
  3. İntihar haberleri gibi aile içi şiddet haberlerinin yapılması ve tekrar tekrar  gösterilmesi kesinlikle yasaklanmalıdır.
  4. Aile içi şiddetin en önemli nedeni olan alkolle mücadele daha etkin hale getirilmelive bu konuda Yeşilay ve diğer sivil toplum örgütleri daha etkin bir çalışma sergilemelidir.
  5. Dini değerler ve maneviyat eğitimine ağırlık verilmeli, kadına ve çocuğa karşı kaba kuvvet kullanarak terbiye etme metodunu tavsiye eden bazı dini metinler doğru değerlendirilmeli ve dinin doğru bilgisi insanlara en güzel şekilde sunulmalıdır.
  6. Bazı TV programlarında erkek düşmanlığı yapan, erkeğin saygınlığını aşındıran aşırı feminist yaklaşımların yangına körükle gitmek olduğu gerçeği unutulmamalıve bu kimselere işin doğrusu mutlaka anlatılmalıdır.
  7. Aile içi şiddetin artmasında etkili iletişim noksanlığının katkısının çok büyük olduğu unutulmamalı ve aileler iletişim konusunda uzman kimseler tarafından ciddi bir eğitim sürecinden geçirilmelidir.
  8. Erkekler ve kadınlar aynı yuvayı ve yatağı paylaştıkları eşleriyle bağırmadan konuşmayı öğrenmelidir.Özellikle kadınlar, kendilerini kışkırtan ve erkeğin karşısında hakaret ederek ve bağırarak konuşmayı öğreten bazı yerli ve yabancı filmlerde yer alan sahnelerin gazına ve dolduruşuna kesinlikle ama kesinlikle gelmemelidir.
  9. Ailede, okulda, kışlada ve camide ciddi, doyurucu, kapsamlı ve kuşatıcı eğitimler verilmeli, empatiyi içselleştirmiş insanların topluma kazandırılması konusundaki çalışmalara ağırlık verilmelidir.
  10. Kötü örneklerden daha ziyade iyi örneklerin toplumda yaygınlaştırılması için gerekli çabalar sarf edilmelidir.

Özetle ifade edecek olursak aile içi şiddeti ve kötü muameleyi önlemek için yapılması gerekenler bellidir. Bu hastalığı yenmek için ilgili kuruluşlara ve halkımıza büyük görevler düşmektedir. Huzur, emniyet ve güven toplumu olup tüm dünyaya model ve tanık olabilmemiz için her türlü haksız şiddetle mücadele etmemiz gerektiği hususu açıktır. Herkes bu konuda ne yaptığını ya da yapmadığını sorgulamak ve bir an önce harekete geçmek zorundadır.

Biz de basın olarak halkımızı önemli konularda aydınlatan Osmaniye Halk Sağlığı Müdürü DR. Hayri SARI ve personelini canı gönülden kutlayarak çalışmalarında başarılar diliyoruz.

Hasan KILIÇ