Osmaniye Girişimci İşadamları Derneği (OGİAD) Başkanı Halil Çiftçi üyelere yönelik “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi” konulu çalıştay düzenlediklerini belirtti.
OGİAD Ali KABUL toplantı salonunda gerçekleştirilen çalıştaya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam, Şube Müdürü Mustafa Tolukan, Ziraat Mühendisi Murat Karalar, OGİAD Yönetim Kurulu Üyeleri ve OGİAD’a Üye İşadamları Katıldı.
TUSKON Tanıtım klibinin seyredilmesiyle başlayan proğramda OGİAD Başkanı Halil Çiftçi,” Düzenlemiş olduğumuz Çalıştay ve Eğitimlerle Osmaniye’li işadamlarımızı her türlü Devlet teşvik ve hibe desteklerinden faydalanılması için bu tür faaliyetler düzenlediklerini ve üyelerimize yönelik desteğe her zaman hazır olduklarını söyledi. Çiftçi,”Biz OGİAD olarak saha ve eğitim alanında işadamlarıyla ve iş temsilcileri ile görüştüğümüzde şöyle bir meseleyle karşılaşmış oluyoruz. biz diyoruz ki daha katma değerli ürünler üretelim veya mevcut elimizdeki imkanları kullanarak daha çok kaliteli şekilde ürünler yapalım ve dünyaya sunalım ulusal ve uluslararası arenaya çıkalım buralarda ciddi markalar haline gelelim. Bunu derken işletmelerimiz bazı finansal problemlerden bazı sermaye ile ilgili sıkıntılardan bahsediliyor ikincisi bunu nasıl yapabiliriz. Tabi kafalarına oturtamayan bazı işletmeler bu yüzden kafalarında bazı soru işaretleri kalıyor. Biz en büyük mesele olan yeni finansal anlamda bu meselelerin çözülmesi ile ilgili Bakanlığıımızın çıkarmış olduğu burdan da il müdürlüğümüz tarafından takip edilen bu programların bu desteklerin oluşmasını çok önemsiyoruz çünkü biliyoruz ki eğer biz Osmaniye olarak dünyada ülkemiz olarak birçok yerde söz sahibi olmak istiyorsak gerçekten bir ürünü katma değeri en yüksek şekilde üretip satmak durumundayız. Bunun için bu desteklerin özellikle sizler tarafından çok iyi anlaşılıp ve bununla ilgili Bu projelerin hazırlanması bu zaman dilimi içerisinde hazırlanıp biraz daha farklı standartların ötesinde bu destekten bu güzellikten daha nasıl faydalanırımı düşünün. Bu projelerin hazırlanıp bir an önce hayata geçirilmesini istiyoruz. Bu OGİAD olarak bizi sevindirir. Bu ülkemiz adına hepimizi çok sevindirir. Bunun için fazla vakit almadan müdürümüze ve uzmanlarımıza sözü bırakmak istiyorum. dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İbrahim Sağlam da konuşmasında şnmları söyledi:
“ OGİAD’ın değerli başkanı ve yönetim kurulu üyeleri ve üyeleri bende şahsım ve kurumumuz adına hepinizi saygıyla selamlıyorum. Tarım Bakanlığımızın ekonomik yatırımlar kısmındayız şu anda üç Ana başlıkta biz desteklerimizi veriyoruz.
1. Ekonomik yatırımlar bunlar tarımsal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi, depolanması ile ilgili yatırımlara verilen hibeler,
2. Tarımda kullanılan alet, ekipmanlara verilen hibeler, 3. bireysel uygulamada vermiş olduğumuz hibeler.
Bugüne kadar 2006 yılında başlayıp 41 tane işletmemize toplam 13 milyon 300 bin lira gibi bir projelerine karşılık 8 milyon 600 bin lira bugüne kadar işletmelerimize hibe desteği verdik yani geri ödememek üzere. Aramızda bugün içimizde olanlarda var. Mesela Acun fıstıkçılık, Başpınar fıstıkçılık, Okur fıstıkçılık var hibe desteğinden faydalandılar. Yani tekrar geri ödemesiz.Yine 1650 çiftçimize 6 bin 135 lira alet ekipman desteği verdik. Modern tarıma geçişte ve tarımsal sanayinin kalkınmasında önemsediğimiz projelerin en başında geliyorlar. Bence cumhuriyet tarihinde bakanlık tarafından uygulanan projelerin en başında gelen projelerden biridir. Hem tarımsal ürünlerin arttırılmasında hem de en çok önemsediğimiz tarımsal ürünlerin sanayi ile öncüleşmesinde fevkalade.
NELERE DESTEK VERİYORUZ : Fabrika ve fabrika gibi işyeri kapasitesi arttırımında yenilenmesine ,yeniden yapılanmasına , yeniden kurulan bir zeytin fabrikasına bile hibe desteği veriyoruz. Osmaniye ilinden bugüne kadar göndermiş olduğunuz projelerin hepsi geçti. Bu yılda 14 ocak 2013 tarihinde Ekonomik yatırım ve kalkınma cumartesi günü yayımlandı. Son başvuru tarihi 27 ocak saat 17.00 projenin bitirilme tarihi Aralık 2014 olacak . Benim sizden isteğim siz bize gelin yeter. Projenizi çizin projenin hazırlanmasında bizlerle mutlaka istişare içinde çalışabilirsiniz. Olmazsa olmaz bir şartımız yok, bir çiftçimiz geldi fabrika kuracağım dedi ve ona yardımcı olduk. %99 kendi şubemizdeki kırsal kalkınma birimimizin tamamıyla başarılı olduğuna inanıyorum. Toplantının hayırlı olmasını diliyorum. Bütün hepinizi yatırım yapmaya teşvik ediyorum ve bütün hepinizi saygıyla sevgiyle selamlıyorum. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğ Ziraat Mühendisi Murat Karalar Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi ile ilgili sunumunda; Kırsal alanda gelir düzeyini yükseltmek, tarımsal üretim ile tarıma dayalı sanayinin entegrasyonu için küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesini sağlamak Tarımsal Ürünlerin işlenmesi, değerlendirilmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik YENİ YATIRIM TESİSLERİNİN yapımı, Tarımsal Ürünlerin işlenmesi, değerlendirilmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik mevcut faal veya olmayan tesislerin KAPASİTE ARTTIRIMI ve TEKNOLOJİ YENİLEMEYE yönelik yatırımları, Tarımsal Ürünlerin işlenmesi, değerlendirilmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik kısmen yapılmış yatırımların TAMAMLANMASINA yönelik projeler, Alternatif Enerji kullanan YENİ SERALARIN YAPIMINA yönelik yatırımlar, Koyun, keçi ve manda konularında, sabit yatırım projeleri, ( ahıl – ahır yapımı ) ne destek verilir.
Ekonomik yatırımlar programı kapsamında tarımsal ürünlerin ÜRETİMİNE YÖNELİK PROJELERE hibe desteği verilmez. İlk işlemesi yapılan mamul ürünün ikincil işlenmesine ve paketlenmesine yönelik projeler hibe desteği kapsamında değerlendirilmez.( zeytinyağının paketlemesi vb. gibi )
Ayrıca ; Un ve karma yem konularında yeni yatırım tesisi başvuruları kabul edilmez. Bu program kapsamında ekonomik yatırım konularında ülke genelinde sadece bir adet proje başvurusunda bulunabilir.
Kimler başvurabilir ? Gerçek Kişiler ( bireysel firmalar vb.) Tüzel Kişilikler ( şirketler, kooperatifler, birlikler ve bunların üst yapıları), Şirketler ( Kollektif, limited ve anonim ), KOBİ olması şartıyla başvurabilir.
Hibeye esas proje tutarının 300.000 TL aşmaması kaydıyla;Bireysel başvurular için Hibe Desteği 150.000 TL Hibeye esas proje tutarının , 800.000 TL aşmaması kaydıyla;Tüzel Kişilik başvuruları için Hibe Desteği 400.000 TL dir Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi ile ilgili her türlü sorularınız için müdürlüğümüze bekliyoruz” dedi.
İşadamlarının sorularının cevaplanmasıyla proğram sona erdi. Hasan KILIÇ