Kadirli’de ”Akdeniz’in Efes’i” Misafirlerini Bekliyor

akdenizin efesi (2)

Yaz tatilini bulunduğu kentin dışında geçirmek isteyen ve tatile çıkmakta gecikenlerin yanında Ramazan ayını değerlendirmek isteyenler için Akdeniz’in Efes’i Kadirli’de zengin seçenekler bulunuyor.

Kültür miraslarından en önemlilerinden biri, Osmaniye’ye 12 kilometre mesafedeki Kadirli Kastabala Antik Kenti. Ören yeri, Ceyhan Nehri yakınlarında Kesmeburun, Bahçe ve Kazmaca köylerinin ortasında yer alıyor. Kalesi, 5 bin kişilik antik tiyatrosu, sütunlu yolu, tapınakları, hamamları ve kaya mezarlarıyla Anadolu’daki en önemli antik kentlerden biri olan ve ”Akdeniz’in Efes’i” olarak tanımlanan Kastabala, Kadirli’nin en çok turist çeken bölgelerinden biri.

Kastabala Antik Kenti’nden 21 kilometre uzaklıkta ise Aslantaş Açık Hava Müzesi yer alıyor. Aslantaş Baraj Gölünün batı kıyısında, Kızyusuflu köyünde bulunan Aslantaş Kalesi, 1946 yılında çobanlar tarafından tesadüfen bulunmuş, daha sonra yapılan çalışmalar sonucunda da ”Aslantaş Açık Hava Müzesi” oluşturulmuş.

 Ramazan ayında güzel günler geçirmek isteyenlere yemyeşil cennet gibi bir alanda kurulu Aslantaş Barajı kenarındaki Kızyusuflu Köyü Su Sporları ve Kayak Merkezini tavsiye ediyoruz.

Osmaniye kent merkezine 45 kilometre uzaklıkta bulunan Kadirli’de Batı ve Doğu Roma dönemlerine ait kalıntılar bulunan Ala Cami, kente 10 kilometre mesafedeki Toprakkale ilçesinde yine aynı dönemlere ait kalıntıların yer aldığı Toprakkale Kalesi de kentin diğer önemli tarihi yerlerini oluşturuyor.

 Osmaniye, karayolu ulaşımıyla Adana Havaalimanı’na bir, İskenderun Limanına ise yaklaşık yarım saat uzaklıkta. Osmaniye’de ilk yerleşimin başladığı Neolitik dönemden itibaren, çok sayıda medeniyetin izine rastlamak mümkün.    MENDERES ÖZAT