Osmaniye İl Emniyet Müdürlüğü, son günlerde artan dolandırıcılık olaylarına karşı vatandaşları uyardı.
Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada şöyle denildi:
“Vatandaşlarımızın huzur ve güvenliğini sağlamak, suçla mücadele ve suçluların yakalanması başta olmak üzere üstlendiği tüm hizmetlerde yasaların çizdiği çerçeve doğrultusunda hareket etmeyi kendisine ilke edinmiş olan İlimiz Emniyet Müdürlüğü, çalışmalarına kararlılıkla ve kesintisiz olarak devam etmektedir.
Bilindiği üzere, günümüzde geleneksel suç türleri, gelişen teknolojiyle birlikte değişim göstermektedir. Dolandırıcılık da bu doğrultuda değişim gösteren bir suç türüdür. Özellikle cep telefonlarının yaygın olarak kullanılmaya başlandığı ülkemizde, dolandırıcıların vatandaşlarımızı cep telefonundan aramak suretiyle, kendilerini polis veya savcı olarak tanıtıp aradıkları kişilere terör örgütü ile bağlantılı oldukları iddiasında bulunarak, korkutmak suretiyle para talep ettikleri; ayrıca son dönemlerde sabit hat veya 850 ile başlayan hatlardan vatandaşlarımızı arayarak sağlık sigortasının iptali ya da devamı için kredi kartı bilgileri istendiği görülmektedir. Bunun yanı sıra yapılan telefon görüşmelerinde, kart bilgilerini vermek istemeyen vatandaşlarımızın mahkemeye verileceği ve avukat ücreti talep edileceği gibi tehditlerde bulunularak kredi kartı bilgileri alınmaya çalışılmaktadır.
OSMANİYE’DE 44 DOLANDIRICILIK OLAYI MEYDANA GELDİ
Yukarıda belirtilen nitelikte İlimiz genelinde son dönemde 44 adet telefon dolandırıcılığı olayı meydana gelmiştir. İlimiz Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü tarafından, telefon dolandırıcılığı yapan kişilere karşı halkımızı duyarlı hale getirmek ve bilinçlendirmek amacıyla uygulamaya konulan “Mobil İletişim Dolandırıcılığı” projesi kapsamında aşağıda yer alan hususların vatandaşlarımız tarafından bilinmesinde fayda bulunmaktadır:
– Adli mercilerimiz ve kolluk kuvvetlerimiz (Polis ve Jandarma) tarafından hiçbir şekilde vatandaştan para talep etmezler.
– Operasyonel bir faaliyet içerisine halkımız hiçbir şekilde dâhil edilmez.
– Halkımızın herhangi bir konu ile ilgili bilgisine ihtiyaç duyulduğunda, telefonla irtibat kurulsa bile şahsın ikametinde, işyerinde, polis ya da jandarma karakolunda görevlilerimizce yüz yüze görüşme yapılır.
– Vatandaşlarımız dolandırıcıların sıklıkla kullanmış olduğu yöntemler olan “hesabınızda bloke var, vergi borcunuz var” gibi kelimelere asla itibar etmemeli, hiç kimseye kimlik bilgilerini, TC kimlik numaralarını, hesap numaralarını ve banka kartı şifrelerini vermemelidirler.
– Kaynağı bilinmeyen hiçbir havale veya EFT kesinlikle kabul edilmemelidir.
– Dolandırıcıların kendilerine polis veya savcı süsü vererek yapmış oldukları aramalarda polis telsizi sesi duyulsa dahi bu şahıslara kesinlikle itibar edilmemelidir.
Vatandaşlarımız bu tarzda bir yaklaşım içerisinde bulunan şahıslar hakkında olay teşebbüs aşamasında kalsa dahi en yakın kolluk kuvvetlerine ya da Cumhuriyet Savcılıklarına müracaatta bulunmalıdırlar.”
Açıklamanın sonunda “Halkımızdan aldığımız destek ile suç ve suçlularla mücadelemiz, Osmaniye halkının huzur ve güvenliği için kararlılıkla devam edecektir” denildi.Hasan KILIÇ