BAKAN EROĞLU: “ AĞAÇLANDIRMA ATAĞI  ORMAN KÖYLÜSÜNÜN YÜZÜNÜ GÜLDÜRECEK”

 

(1)Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Bugüne kadar Adana ve Osmaniye’de sınırları dahilinde 33 köyde toplam 65 bin gelir getirici fidanı toprakla buluşturduk” dedi.

 Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) 2015 yılında uygulamaya konulan “5000 Köye 5000 Orman Gelir Getirici Tür Ağaçlandırmaları Eylem Planı” çerçevesinde ağaçlandırma çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor.

Hayata geçirdikleri projelerle orman köylüsünü kalkındırmaya devam ettiklerini kaydeden Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Bugüne kadar Adana ve Osmaniye’de sınırları dahilinde 33 köyde toplam 65 bin gelir getirici fidanı toprakla buluşturduk” dedi.

BU AĞAÇLANDIRMALAR ORMAN KÖYLÜSÜNÜN YÜZÜNÜ GÜLDÜRECEK

Orman köylüsüne yeni gelir kapısı açacak olan proje kapsamında şimdiye kadar
Adana’da 62, Osmaniye’de ise 16 orman köyündeki yaklaşık 8.000 dekar alan badem, ceviz, fıstıkçamı, defne, mahlep, dut, aşılı zeytin gibi gelir getirici türlerle ağaçlandırıldı.

Proje ile atıl durumdaki bozuk ormanları verimli hale getirerek, ekonomiye kazandırmak ve kırsaldaki vatandaşları yerinde kalkındırmak hedefleniyor. OGM tarafından takip ve kontrol edilen bu çalışmalar yıllık programlar dâhilinde 2019 yılına kadar devam edecek.

3 YIL BOYUNCA BAKIMI VE MASRAFLARI ORMAN TEŞKİLATI KARŞILIYOR

Bozuk orman alanlarında tesis edilecek gelir getirici ormanların tamamen orman teşkilatı tarafından oluşturulduğunu vurgulayan Prof. Dr. Veysel Eroğlu: “Yani bu alanların etrafının çevrilmesi, fidanların temini ve dikilmesi, 3 yıl boyunca bakımı ve masrafları orman teşkilatımız tarafından yapılacak. Geliri ise tamamen orada yaşayan vatandaşlarımızın olacak” değerlendirmesinde bulundu.

ORMANLAR, EŞİT VE ADİL BİR ŞEKİLDE KURA İLE DAĞITILIYOR

Tesis edilen ormanların eşit ve adil bir biçimde orada yaşayan köylülere kurayla verileceğini ifade eden Bakan Prof. Dr. Eroğlu “Oluşturulan ormanları orada yaşayan vatandaşlardan müracaat edenlerin sayısına bölüyor ve parselliyoruz. Daha sonra ise kura ile bu alanları adil bir şekilde bu vatandaşlarımıza veriyoruz” açıklamasını yaptı.

DEFNE AĞACI

Defne ağacı,  Akdeniz iklimine has, parlak yeşil yapraklı olan, dört mevsim de yeşil kalabilme gibi bir özelliği saptanmış bir ağaç türüdür. Akdenizde dekoratif bir ağaç türü olarak da yetiştirilmektedir. Bu ağaç ev ya da seralarda yetiştirilebilmektedir. Bu ağacın yaprakları yemeklere aroma vermek için kullanılmaktadır. Ayrıca yağı sabun, şampuan oluşumunda ve tıbbi gereksinimlerle kullanılmaktadır. Mitolojik bir hikayedeki Daphne karakterinin babası tarafından defne ağacına dönüştürüldüğü için mitoloji ile de bağlantısı bulunmaktadır. Hristiyanlık kültüründe defne ağacı Hz. İsa’nın tekrar dirilişini temsil etmektedir. Akdeniz bölgesi dışında farklı çeşitleri de bulunmaktadır fakat bu türlerin bir çoğunun zehirli oması sebebi ile yemek yapımında kullanılamaz. Bu zehirli türlere örnek yabani defne ve Arap defnesidir. Tıbbi amaçla ve gıda olarak tercih edilen cinsi yalnızca Akdeniz defnesi Lauris Nobilis türüdür.

Zeytin Ağacı

Zeytin ağacı Zeytingillerden, Akdeniz ülkelerinde yetişmekte olan, 10-20 metre arasında değişen yüksekliklere sahip, dalları dikensiz ve yaprakları karşılıklı olan küçük ve gümüş renginde uzun ömürlü bir ağaçtır. Boylu bir çalı olarak da karşımıza çıkabilen bu ağaç sık dallı, yayvan tepeli ve her mevsim yeşil yapraklara sahip olan bir ağaçtır.

Zeytin ağacı meyvesi ilk önce yeşil renkte olmakla beraber olgunlaştığında parlak siyah bir renge sahip olmaktadır. Bu etli meyvenin içinde de ser bir çekirdek bulunmaktadır. Bu meyvenin etli kısmı ve sert çekirdek kısmı kullanılarak elde edilen “zeytin yağı” oldukça değerlidir. Bu bakımdan ekonomik açıdan da ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgesinde sıklıkla tarımı yapılmaktadır. Besleyici değeri oldukça fazla olan zeytinde bol miktarda yağ, A, C, E vitaminleri, Protein, Kalsiyum, Fosfor, Kükürt, Magnezyum ve Klor mineralleri bulunmaktadır.

 

Zeytin ağacının meyvesi olan zeytin kalp ve damar sağlığı bakımından çok faydalı olmakla beraber yaşlanmanın da etkilerini azaltmaktadır. İçeriğinde kansere karşı etkili pek çok maddeyi barındıran zeytin, sindirim bozuklukları, safra kesesi hastalıkları ve safra kesesi taşı, bağırsak kanseri ve kalp rahatsızlıkları için oldukça yararlı bir yiyecektir.

MAHLEP AĞACI

Mahlep ağacı, Diğer adlarıyla Yaban Kirazı, İdris Ağacı, Taş Kirazı, Melem ve Endirez olarak da bilinirler. Türkiye’nin pek çok bölgesinde doğal olarak kendiliğinden yetişe bilmektedir. Doğal olarak yetişmesinden dolayı, hiç bir sulama,ilaçlama ve gübreleme ihtiyacı olmaması ve etkin antioksidanlar içeren meyvesiyle tüketilmesi gereken meyvelerdendir. Üreticiler Mahlep Ağacı üzerlerine vişne ve kiraz’da aşılıya bilmektedir.

 

HASAN KILIÇ