AYVA, BİR ÇOK RAHATSIZLIĞA İYİ GELİYOR

MÜTHİŞ BİR ŞİFA KAYNAĞIBaşarılı haberleri ile Osmaniye’yi ulusal gündeme taşıması nedeniyle “Kadirli Fatihi” olarak tanınan HASRET Gazetesi Kadirli Temsilcisi ve Anadolu Ajansı Muhabiri basının yüz akı Menderes ÖZAT, kış ayı ile birlikte ayva mevsiminin başladığını belirterek, “Ayva, tek kelime ile müthiş bir şifa kaynağı. Çünkü bir çok rahatsızlığı iyi geliyor.Bu nedenle uzmanlar da sağlıklı bir yaşam için sofranızdan ayvayı ve ayva reçelini eksik etmeyin tavsiyesinde bulunuyor. Ben de bu tavsiyeye uyarak hem ayva yiyor hem de reçelini yapıyoruz” dedi.

Kış aylarında soğuk havalarla birlikte bağışıklık sistemimizi sağlık sorunlarına karşı koruma amacıyla beslenmemize daha çok dikkat etmemiz gerekiyor. Kış sofralarımıza, özellikle sebze ve meyveyi bol bol eklememiz gerekiyor. Meyve ailesinin üyelerinden biri olan ayva da, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde sofraların baş köşesinde olmayı hak ediyor.

Tokluk süresini uzatmaktan saçları güçlendirmeye, mide-bağırsak hastalıklarından korumadan cildin genç kalmasına katkı sağlamasına kadar pek çok faydası olan ayvanın kalorisi de oldukça düşük. 100 gramında 40 kalori bulunan ayvanın yaprağı, meyvenin kendisinden ve kabuğundan çok daha fazla fenolik bileşik içeriyor. Bu nedenle ayva meyvesi için geçerli olan sağlık etkileri ayvanın yaprağı için de geçerli oluyor. Ayvanın yaprakları kurutulup kış aylarında çay olarak da tüketilebilir. Ayvanın vücuda yararları…

ZAYIFLAMAYA YARDIMCI OLUYOR Glisemik indeksi düşük olan ayva bu sayede kan şekerini çok hızlı yükseltmiyor. Bu nedenle diyabeti olan veya diyet yapan kişiler de rahatlıkla ayva tüketebiliyor. Öğünlerde tercih edildiğinde lifli yapısı sayesinde tokluk süresini uzatan ayva, bu sayede zayıflamaya da yardımcı oluyor. Ayva, diyetlerde haşlanarak ya da buharda pişirilerek de tatlı ihtiyacını karşılayabiliyor. Ancak ayvanın büyüklüğüne dikkat etmek gerekiyor. 1 porsiyon ayva, büyük boy bir ayvanın yaklaşık yarısı kadar oluyor.

VÜCUDU VİRÜSLERE KARŞI KORUYOR İçeriğindeki C vitamini ve fitokimyasallar bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor. Günlük C vitamini ihtiyacının 4’te 1’ini karşılayan ayva, bu sayede vücudu patojenlere, virüslere ve bakterilere karşı koruyor. Gün içinde tercih edilecek 2 veya 3 porsiyon meyveden birini ayvadan yana kullanmak öneriliyor.

SAÇLARI UZATIYOR Ayva, demir, bakır ve çinko gibi mineraller içeriğiyle kan dolaşımını artırarak saç diplerine daha bol oksijenin taşınmasına yardımcı oluyor. Bu da saçları güçlendiriyor, uzamasına yardımcı oluyor.

CİLDİ GENÇLEŞTİRİYOR Yüksek oranda demir, bakır ve çinko mineralleri içeren ayva, bu sayede kırmızı kan hücrelerinin üretimini artırarak dolaşımda taşınan oksijen miktarının yükseltiyor. Dokulara daha çok oksijen gitmesiyle daha sağlıklı ve daha genç bir cilde sahip olunuyor.

ANTİOKSİDAN İÇERİĞİ KANSER RİSKİNİ AZALTIYOR

 Serbest radikaller hücrelerin mutasyon geçirmesine, ölmesine veya kontrolsüz çoğalmasına neden oluyor, böylelikle kanser riski artıyor. Ayva ise, yüksek antioksidan içeriği sayesinde polifenoller yardımıyla vücudu serbest radikallere karşı koruyarak bu riski azaltıyor.

KALP – DAMAR SAĞLIĞINI KORUYOR Ayva yüksek oranda potasyum içeriğiyle kan basıncını (tansiyonu) düşürmede etkili oluyor. Ayrıca yine yüksek oranda çözünebilir bir lif olan pektin içeriği kolesterolü düşürmeye yardımcı oluyor. Ayva içeriğindeki demir, çinko ve bakır gibi mineraller de kan hücrelerinin yapımını ve kanın akışkanlığını artırarak dolaşım üzerinde olumlu etkiler yaratıyor.

SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRIYOR Ayvanın haşlanarak tüketilmesi, gaz problemlerini gideriyor, sindirime yardımcı oluyor. Kabızlığa iyi geldiği gibi ishal gibi şikayetlerinin önlenmesinde de kullanılabilen ayva, içerdiği yüksek lif sayesinde dışkının normal hacminin oluşmasına yardımcı oluyor.

BAĞIRSAK HASTALIKLARINI ÖNLÜYOR İçerdiği liflerle bağırsak hastalıklarına karşı koruyucu etki gösteren ayva, sindirim sistemi kanalında olumlu etkileri ile inflamatuar bağırsak hastalıklarına yakalanma riskini de azaltıyor. Lifin içindeki kateşin ve epikateşinler de kolonda kanser yapıcı toksinlerin bağlanmasına ve zararının önlemesine yardımcı oluyor.

KANSIZLIĞA İYİ GELİYOR Ayvadaki yüksek demir içeriği sayesinde kan hücrelerinin üretimi artıyor. Anemi olan kişilerin demir alımını artırmak için ayva tüketmesi öneriliyor.

KÖTÜ NEFES KOKUSUNUN ÖNÜNE GEÇİYOR Anti-bakteriyel özelliği ile ayva, birçok mikroorganizmanın vücutta çoğalmasına engel oluyor, ağızdaki bakterileri yok ederek kötü nefes kokusunun da önüne geçiyor. https://www.acibadem.com.tr/

AYVA MEVSİMİ BAŞLADI

Başarılı haberleri ile Osmaniye’yi ulusal gündeme taşıması nedeniyle “Kadirli Fatihi” olarak tanınan basının yüz akı Menderes ÖZAT, kış ayı ile birlikte ayva mevsiminin başladığını belirterek, “Ayva, tek kelime ile müthiş bir şifa kaynağı.Çünkü bir çok rahatsızlığı iyi geliyor.Bu nedenle uzmanlar da sağlıklı bir yaşam için sofranızdan ayvayı ve ayva reçelini eksik etmeyin tavsiyesinde bulunuyor” dedi.

 

Hasan KILIÇ