1909 Adana Olayları ve Bahçe Müftüsünün Hikayesi konulu konferans

Adana Olayları ve Bahçe Müftüsünün İdamıTarihçi Yazar Cezmi Yurtsever, slayt eşliğinde tarihi belgeleri göstererek, Ermenilerin Adana’da ve Osmaniye’nin Bahçe ilçesinde yaptığı zulümleri anlattı.

Bahçe Endüstri Meslek Lisesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen “1909 Adana Olayları ve Bahçe Müftüsünün Hikayesi” konulu konferans, Müftü İsmail Hakkı Efendi’nin Ermenilerin baskısıyla idam edilişinin 110. Yıldönümü Anısına yapıldı. Anma konferansına; Bahçe Belediye Başkanı İbrahim Baz, Ak Parti İlçe Başkanı Mehmet Açıkgöz, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Refik Müftüoğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Üzeyir Aksoy, İlçe Jandarma Komutanı Mustafa Karakaya, İlçe Emniyet Müdür Vekili Onur Ali Mutlukaya, İlçe Müftüsü Yusuf Ağbayram, Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Nazif Tepe, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Ali Uslu, Bahçe İlim Yayma Cemiyeti Başkanı Yüksel Korkmaz, Bahçe İstasyon Amiri Hasan Arslan, Araştırmacı İsmet İpek, Önder Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Aksoy, Bahçe’nin Sesi Gazetesi Sahibi Ertuğrul Doğan, okul müdürleri, öğretmenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

ANALARI GÜLLÜ HATUN’UN AĞIDI DUYGULANDIRDI

Sunuculuğunu Atatürk Ortaokulu Türkçe Öğretmeni Serkan Ünal’ın yaptığı konferansın açılışında Belediye Başkanı İbrahim Baz selamlama konuşması yaparak, konuşmacı Cezmi Yurtsever’e ve katılımcılara teşekkür etti. Konferansın sonunda, konuşmacı tarafından kendisine söz verilen Bahçe Müftüsünün Torunu, Bahçe İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Refik Müftüoğlu da, Bahçe Müftüsü İsmail Efendi ile kardeşi Bahçe Belediye Başkanı Yusuf Efendi için, anaları Güllü Hatun tarafından yakılan “Şu Bahçe’den getirdiler, /Şu Erzin’e yatırdılar, / Ben bir şeye yanıyorum,/ Gâvur keyfin yetirdiler!” ağıdını içli bir şekilde okuyunca, salonda duygulu anlar yaşandı. Konferansa Osmaniye Vali Yardımcılığına da bakan ve İl merkezinde toplantısı olması sebebiyle konferansa  katılamayan Bahçe Kaymakamı Müfit Gültekin adına, İlçe Milli Eğitim Müdürü Üzeyir Aksoy tarafından Tarihçi Cezmi Yurtsever’e günün anısına teşekkür plaketi verildi.

BATILILARIN KIŞKIRTMASIYLA ANADOLU KANA BULANDI

Programa EşiSariyehanımla birlikte gelen Konferansçı Cezmi Yurtsever, tarihte 1909 Adana Olayları olarak bilinen, Ermenilerin Çukurova’da Kilikya Ermeni Devletini kurmak için Adana, Ceyhan, Kozan, Tarsus, Maraş, Antakya, Yumurtalık, Payas, Erzin, Dörtyol, Saimbeyli, Osmaniye, Hasanbeyli, Düziçi, Kadirli ve Bahçe’de çıkardığı kargaşa ve isyanın iç savaşa dönüştüğünü hatırlatarak, “Anadolu’nun kadim halklarından olan Ermeniler ve Türkler yaklaşık 1000 yıl gibi uzunca bir zaman birlikte yaşadılar. Ortak tarihi ve kültürel değerleri paylaştılar. Osmanlı’nın son döneminde özellikle Batılı ülkelerin Anadolu’nun değişik illerinde kurdukları kolejlerin, Ajan Okullarının ve misyoner papazların kışkırtmaları ile silahlı eylemler, isyanlar, savaş denemeleri yapan komitacıların eylemleri sonucu barış içinde birlikte yaşama bozuldu. Anadolu, yabancı işgalleri ve işbirliği yapan Ermenilerin olaylarına sahne oldu. Erzin Divan-ı Harp Mahkemesinde, Müftü İsmail Efendi’nin, İlçeye istenilen asker yardımının gelmemesi üzerine Ermeni zulmünü kırmak ve Bahçeyi kurtarmak için verdiği meşru müdafaa fetvası ile Osmaniye Müftüsünün Bahçe Müftüsüne yazdığı Ermeni isyanları ve buna karşı alınacak tedbirleri içeren mektup mahkemede aleyhlerine delil olarak kabul edildi ve idam edildi” dedi.

Mehmet AKSOY